Nyhetsarkiv2019-05-09T14:14:14+00:00

info@vasbyvet.se

@vasbyvet_se

/vasbyvet

Ögonlysningsdag 13/8

Ögonlysare Karin Nygren finns på plats hos oss 13/8.

Välkomna att boka tid i vår reception som ni når på tel. 08-59030708.

juli 1st, 2019|

Så hanterar du fästingar och ormbett.

Så hanterar du ormbett och fästingbett.

Nu är sommar snart här och så även vissa faror som kommer med den. Under våren börjar ormarna vakna till liv, ofta gillar dom att ligga och sola sig när det blir varmare och det blir lätt oönskade möten med våra husdjur. Även fästingarna kryper fram och biter sig gärna fast på våra djur och kan medföra vissa sjukdomar. Här nedan har vi samlat information om hur man bör agera samt förebygga att någonting händer.

Info om huggormsbett

Huggormsbett är allvarliga och kan vara livshotande. Stället för bettet svullnar kraftigt och giftet påverkar hjärta och inre organ vilket kan leda till hjärtarrytmi, cirkulationssvikt och/eller organsvikt. Hur kraftiga symptom det bitna djuret utvecklar beror mycket på hur stor mängd gift ormen injicerat vid bettet och individens egna motståndskraft.

Om ditt djur blir bitet ska du:

 • Hålla djuret lugnt i stillhet och låta det röra sig så lite som möjligt. Om möjligt bör du bära djuret. Om djuret är för tungt för att bäras skall det förflyttas lugnt och långsamt.
 • Inte manipulera bettstället på något sätt, med exempelvis bandageomläggning eller nedkylning. (De punkterna är viktiga för att förhindra sprindning av giftet)
 • Uppsöka veterinär omgående för undersökning och behandling.

Kortisonbehandling vid huggormsbett är inte ett motgift. Kortisonet minskar svullnaden kring bettstället och ger ett något förbättrat allmäntillstånd. Kortisonbehandling medför vissa biverkningar och kan även förstärka biverkningar från andra läkemedel. Nya rön visar dessutom att kortisonbehandling inte ger någon förbättrad överlevnad jämfört med fall som inte kortisonbehandlas. Om det är en lång resväg till veterinären, mer än 2 timmar, kan det vara motiverat att behandla djuret med kortison. Detta bör inte ske rutinmässigt utan efter kontakt med veterinär. Om djuret tidigare har haft en kraftig/livshotande allergisk reaktion mot något, vilket är ovanligt, kan det vara motiverat att djurägaren har kortison hemma för akutbehandling.

Hos veterinären

Hoss veterinären undersöks djuret för bedömning av vilken behandling som skall sättas in. Blodprov tas för att se hur kraftigt giftet påverkat blodbild och organ, så som lever och njurar. Djuret får u första hand smärtstillande mediciner samt vätska intavenöst för att stödja cirkulationen. Om djuret är kraftigt påverkat ges behandling med ormgiftantiserum, och/eller annan behandling efter behov.

Väl hemma från en kortare eller längre klinikvistelse skall djuret hållas i strikt vila i en till fyra veckor beroende på hur sjukt det varit. Vanligtvis rekommenderas även återbesök för kontroll av hjärta, blodbild, lever och njurar efter en viss tid.

 

Fästingar

Fästingen är ett litet djur som är släkt med kvalster och spindeldjur. Dess utveckling från ägg till vuxen sker genom 4 olika stadier där 3 stadier kräver blod för att utveckling ska kunna ske.

På våren när temperaturen börjar överstiga 5°C så börjar även fästingarna att bli aktiva. Sveriges fästingsäsong kan börja så tidigt som i mars och sträcka sig ända till i slutet av oktober. På vintern så kryper fästingarna ner några centimeter under marken och går i dvala, där inväntar de värmen igen.

Fästingen trivs i fuktiga och skuggiga miljöer såsom lövskog. När de är aktiva sitter de ca 10-20 cm högt upp i växtligheten och inväntar ett lovligt byte som kommer förbi. För det mesta så är deras huvudvärdar mindre däggdjur såsom sorkar och möss. Dock så är vi människor tillfälliga värdar liksom hundar, katter, och hästar. Vilket innebär att även vi kan bli utsatta för fästingarna.

Ixodes Ricinus är den fästing som är absolut vanligast förekommande i Sverige. Genom den kan ditt djur få smittor som t ex Borrelia eller Ehrlichia.

TBE är inte så vanligt förekommande hos hundar i Sverige. De hundar som insjuknar i TBE verkar inte uppvisa lika allvarliga symptom som hundar i Mellaneuropa. TBE är en zoonos (d.v.s. en sjukdom som kan drabba såväl djur som människa) som yttrar sig främst som en hjärninflammation.

Skydd mot fästingar

Fästingskydd:

För att skydda dig och ditt djur mot fästingarna, och därigenom de fästingburna sjukdomarna, kan du använda en rad olika fästingmedel. Det finns allt från olika halsband, ”spot-on” preparat till tabletter.

Receptfritt 

De så kallade ”Spot-on” preparaten droppas på huden högt upp på nacken på din hund eller katt. Medlet sprids sedan över hela djuret inom 24-48 timmar. Djurets hudfett bör då vara intakt, dvs hunden eller katten bör inte ha badats inom 48 timmar före appliceringen. Dessa preparat finns att finna receptfritt på apoteket.

Fästinghalsband innehåller en liknande substans som den som ingår i spot-on preparaten. Detta halsband är endast avsett för hund och räcker i 6 månader. Det fungerar så att det ständigt utsöndras en liten mängd av preparatet så att fästingarna inte gärna biter sig fast på hunden. Även detta halsband är receptfritt på apoteket.

Receptbelagt 

Fästingtabletter är det senaste på marknaden vilket är ett receptbelagt preparat bestående av tabletter som ges i munnen. Tabletten rekommenderar man att ge i samband med mat, då maten ökar absorptionen. Effekten uppnås redan ca 1 dygn efter giva och finns i tablett som räcker 4 veckor och en som räcker i 12 veckor. Detta preparat är också endast avsett för hund. För katt finns motsvarande preparat men som ”spot-on” lösning.

Innan du behandlar ditt djur så rekommenderas det att du noga läser igenom bipacksedeln och följer instruktionerna för applicering av det aktuella preparatet noga. Vid feladministrering ökar risken för att biverkningar uppkommer. I de fall som din hund blir dålig efter behandling med ett spot-on preparat så bör du duscha och schamponera pälsen noggrant. Glöm inte heller att skölja ordentligt.

I dagsläget finns det få medel som kan användas på katt, så se upp med vad du köper. Din katt kan bli allvarligt sjuk och detta kan även leda till kramper och död i värsta fall. Blir din katt dålig efter administrering av preparatet så kontakta alltid din veterinär.

Sjukdomar:

Anaplasma (tidigare Ehrlichia)

Inkubationstiden är 1-2 veckor efter fästingbett.

Anaplasma är en mycket svårupptäckt bakterie pga att de symptom som kan framkomma, även är vanliga för andra sjukdomsproblem.

Vanliga symptom är feber, dämpat allmäntillstånd, nedsatt aptit, håglös, smärta från lederna samt stelhet förekommer. Vissa individer kan även få svårt att koordinera rörelserna och blir vinliga.

Med kliniska tester samt blodprov kan diagnos ställas och antibiotika behandling sättas in.

Borrelia

Inkubationstiden är 2-5 månader efter fästingbett. Smittoöverföringen sker inte direkt utan först efter att den suttit och sugit blod i 1-2 dygn.

De vanligaste symptomen som uppkommer är vandrande hälta, feber, håglöshet samt rodnad i huden runt området där fästingen har suttit.

Precis som vid Anaplasman så ställs diagnosen efter klinisk undersökning samt blodprov. Ofta så krävs det även prover för att utesluta andra sjukdomar innan behandling sätts in.

Eksem

Hot spots dvs fukteksem kan i vissa fall utlösas av fästingbett. Huden blir då röd, irriterad och kladdig och kan även göra mkt ont.

TBE

TBE är inte så vanligt förekommande hos hundar i Sverige. TBE är en zoonos (dvs en sjukdom som kan drabba såväl djur som människa) som främst yttrar sig som en hjärninflammation.

maj 21st, 2019|

Väsby Djursjukhus gratulerar Kristina Narfström

 

Väsby djursjukhus gratulerar Kristina Narfström,(professor i veterinärmedicinsk oftalmologi, Diplomate inom European College of veterinary Ophthalmology, ECVO, specialist i hunden och kattens sjukdomar och auktoriserad ögonlysare), till vinsten av Guldugglan 2019!

OmGuldugglan:
Priset delas ut varje år på Veta-dagarna framför ca.500 veterinärer, djursjukskötare och branschaktiva.

VeTA-bolaget vill uppmärksamma duktiga medarbetare i branschen som får kollegor att växa och verksamheter att utvecklas genom att de delar med sig av sin kunskap.

Kristina Narfström är konsulterande studiehandledare i ögonutbildning här på Väsby Djursjukhus. Hon är en fantastisk mentor för många ögonveterinärer, med en lång framgångsrik svensk och internationell karriär inom oftalmologi med sig. Kort en mycket värdig vinnare! Stort grattis Kristina!

maj 9th, 2019|

Tandvård är viktigt! Läs mer här om hur du bäst tar hand om ditt husdjurs tandhälsa. Tål hund vanlig tandkräm? Hur ofta skall man borsta?

Tandvård hos hund och katt.

Tandsjukdomar och tandproblem är ett vanligt problem hos våra husdjur. Den vanligaste orsaken hos hundar är så kallad parodontit, tandlossning och infektion orsakat av plack. En av de vanligaste orsakerna hos katter är sjukdomen FORL, en sjukdom där tänderna bryts ner och emaljen skadas, vilket orsakar smärta för katten.

Vi på Väsby djursjukhus har utbildad och kunnig personal inom tandvård och tandkirurgi. På vår tandavdelning ligger vi i framkant och arbetar med modern tandutrustning, dentalröntgen och en piezokirurgimaskin. Vi erbjuder ett brett utbud av tandvård som t.ex. professionell tandrengöring och åtgärder såsom utdragning av lösa tänder eller tandfrakturer.

Ny utrustning.

Vi har nu investerat i ny utrustning! En piezokirurgimaskin som med modern teknik medför en mer steril och precis behandling av t.ex. patienter med väldigt små tänder eller käkar. Vi kan på ett väldigt kontrollerat sätt nu utföra avancerad tandvård med minimalt trauma.

Hur upptäcker man tandproblem hos sitt djur?

Det bästa är att regelbundet kolla i munnen på sitt djur. Tandköttet ska vara lätt rosafärgat och tänderna ska vara släta och vita. Rodnad i tandköttet kan tyda på problem, även missfärgade partier. Andra tydliga tecken på problem i munhålan är; dålig andedräkt, annat tuggmönster eller att dom hellre väljer mjuk mat framför torrfoder.

Vi på Väsby djursjukhus erbjuder alltid en gratis tandkoll på ditt djur som kan bokas via onlinebokningen eller på telefon.

Förebyggande tandvård.

Det bästa sättet att förebygga tandproblem är att borsta tänderna på sitt djur. Du bör använda en mjuk tandborste och om djuret tillåter även en tandkräm speciellt framtagen för djur. Använd inte en tandkräm för människor, då djur inte tål fluor. Helst ska man borsta tänderna på sitt djur minst en gång om dagen. Kom gärna in till vår butik så hjälper vi dig att hitta de bästa tandvårdsprodukterna för ditt djur. Vänj ditt djur succesivt vid tandborstning så går det oftast lättare. Det finns även speciell mat i våran butik som främjar god munstatus.

Alla sjukdomar går tyvärr inte att förebygga med tandborstning. Därför är det bra att boka en tid till veterinär minst en gång om året för att kolla över tänderna så att allt ser bra ut.

april 17th, 2019|

Skydda ditt djur mot fästingar och orm

Nu har våren äntligen kommit med soliga och varma dagar, då vi tillbringar mycket tid utomhus. Men med värmen vaknar även fästingar och huggormar, läs mer om hur du kan skydda ditt djur mot fästingar här.

Och information om vad du bör göra om ditt djur blivit biten av en orm här.

april 10th, 2019|

Nu är det kennelhosta tider igen!

Vi vill uppmärksamma alla djurägare på att det är kennelhosta tider igen och att kennelhosta är mycket smittsamt för våra hundar!

Under de senaste veckorna har fallen med misstänkt kennelhosta ökat markant här på djursjukhuset.

Kennelhosta kan orsakas av flera virus och bakterier och är ett samlingsnamn på kikhostliknande symptom, även vaccinerade hundar kan bli sjuka i kennelhosta.

Kennelhosta smittar främst via saliv/slem som hunden hostar upp men även saliv som hunden lämnar efter sig om den slickar/biter på något, direktkontakt, matskålar, vattenskålar, men även utomhusmiljöer där hundar rör sig, parker, villaområden, hundgårdar, promenadsträckor.

Många hundar är infekterade och sprider ny smitta redan innan de själva visar symptom på sjukdom. Precis som för oss människor går hostan vanligtvis över av sig självt och hunden ska vila precis som vi människor gör vid förkylning.

Om du har en hund som du misstänker har fått kennelhosta men som är pigg, äter, dricker och inte är påverkad i allmäntillståndet i övrigt är det bra att låta hunden vila och hålla den isolerad från andra hundar så länge den visar symptom på hosta. Hunden behöver alltså inte nödvändigtvis uppsöka veterinär, risken är stor att den istället smittar andra hundar som sökt sig till djursjukhuset.

Sedan finns det precis som för oss människor hundar som har svårare att bli av med hostan och får lunginflammation och för dessa kan ett besök till veterinär vara lämpligt för att få medicin utskrivet, ring oss gärna för rådgivning innan ni kommer in på ett besök 08 590 307 08.

Några symptom på kennelhosta är:

 • Plötslig hosta
 • Jobbigt med andningen
 • Hosta efter ansträngning
 • Hostar upp vitt slem
 • Kan låta som att något fastnat i halsen på hunden

Då kennelhosta alltså är mycket smittsamt hundar i mellan bör en hund med hosta inte träffa andra hundar eller vistats i miljöer där många hundar rör sig!

 

oktober 17th, 2018|

Stor höstkampanj

september 5th, 2018|

Sommarvärmen kan vara farlig för ditt djur

Hundar reglerar värmen främst genom att flämta och kan inte svettas som vi människor gör. De är därför mycket känsliga för värme och överhettning. Äldre hundar är sämre på att reglera värme och löper större risk för överhettning, även överviktiga och långhåriga raser påverkas snabbt utav värmen.

Även om man rullar ner en eller flera rutor, ökar temperaturen i bilen mycket fort. Detta gäller även för en bil som står i skugga och för att motverka överhettning hjälper det inte att djuret har tillgång till vattenskål i bilen. Vid en dagstemperatur på +25 grader och vindstilla är inte ens en öppen baklucka tillräcklig som ventilation för ett djur. Ett instängt djur i en varm bil kan i värsta fall avlida. Testa att själva sitta kvar i en parkerad bil en varm sommardag och ni kommer märka att det inte tar många minuter innan ni vill öppna en dörr eller ett fönster för att få in svalare luft och nytt syre i bilen, något som ett instängt djur inte kan göra. Nedan finner ni ett diagram om hur varmt det kan bli i bilen en solig sommardag men observera att temperaturen kan bli ännu högre!

Såhär varmt är det i bilen*:

Klockslag

Utomhustemp

Förhållanden Sol/skugga

Temp i bil

08.30

+14°C

Skugga

+19°C

09.30

+18°C

Skugga

+38°C

11.15

+20°C

Sol

+58°C

13.30

+23°C

Sol

+85°C

 * Källa: Länsstyrelsen

Lämna inget djur i bilen under sommaren, tänk på att temperaturen stiger snabbt.

Vad kan du göra?

Som djurägare:

 • Lämna inte djuret ensamt i bilen. Är ni fler som åker, låt någon sitta kvar i bilen när ni parkerar och hålla koll på temperaturen.
 • Går det inte att undvika att lämna djuret i bilen så anpassa resan till tidig morgon eller sen kväll när temperaturen är något lägre.
 • Parkera i skugga och tänk på att solen flyttar sig vilket också betyder att skuggan flyttar sig.
 • Se till att det finns vatten.
 • Ha en termometer väl synlig i bilen så att oroliga förbipasserande kan se hur varmt det är i bilen.
 • Lämna en lapp med telefonnummer väl synlig för oroliga förbipasserande att kunna kontakta dig på.

För dig som observerar ett djur i en varm bil:

 • Gå ett varv runt bilen för att se om telefonnummer till ägare finns.
 • Står bilen utanför en affär ta registreringsnummer och be personalen i affärern att ropa efter ägaren.
 • Känn på dörrarna till bilen för att se om bilen är låst eller om det går att öppna ytterligare för djuret.
 • Om ingen djurägare syns till, ring polisen, 112 om mycket akut annars 11414.
 • Kontakta transportstyrelsen för ägaruppgifter på bilen genom att smsa registreringsnumret till 72503 (en avgift på 3kr tillkommer för detta) ni får då ett svar med ägarens för och efternamn – använd sedan tex hitta.se eller eniro.se för att se om personens kontaktuppgifter går att få tag på.
 • Efter samtal med polisen och om läget är mycket akut så kan du behöva krossa en vindruta i samrådan med polis för att ta dig in i bilen, ta gärna en bild på situationen innan,  notera klockslag och ha gärna ett eller flera vittnen med dig samt du kommer behöva stanna kvar på platsen och legitimera dig för polis och bilägaren om en ruta krossas.

När djuret väl är ute är det viktigt att försöka kyla ner genom att ta det till skuggan, erbjud vatten både att dricka och att kyla ner djuret med och ta sedan djuret till närmsta veterinärklinik för fortsatt vård.

juli 5th, 2018|

Semestererbjudande!

Sommar och semester närmar sig snabbt och många väljer att resa utomlands på sin semester, därför har vi nu paketpris på EU-Pass inkl Rabiesvaccination för totalt 750kr!*

Nedan finner ni även en lista vad som är bra att tänka på inför resa med djur. 

Visst är det mysigt att ha med sig sitt djur på resan men tänk på att det finns en hel del saker att tänka på innan ni åker. För hund, katt och iller krävs exempelt ett EU-pass då du reser inom EU. Sedan behöver du ta reda på vilka vaccinationer som landet du ska resa till kräver samt hur lång tid innan dessa ska tas, behöver djuret avmaskas? För information om vilka regler som olika länder kräver vid inresa hänvisar vi till Jordbruksverket, alternativt ambassaden för respektive land. För allmän information om sjukdomar vid utlandsresa se www.sva.se.

 • Tänk på att vara ute i god tid med att skaffa ett pass för ditt djur då processen med giltiga vaccinationer kan ta lång tid. Märkning av ditt djur med tex chip eller örontatuering skall finnas för att få ett pass utfärdat. Olika länder kräver olika märkningar och vaccinationer.
 • Ha ditt djur ID-märkt och registrerat med aktuella kontaktuppgifter till er. Om det skulle springa bort så är chansen mycket större att du återfår det om det är ID-märkt. I Sverige finns kravet att hundar ska märkas med ett unikt id-nummer som är kopplat till Jordbruksverkets centrala hundregister. I registret ska det finnas uppgifter om hunden och om dess ägare. Katter registreras med liknande uppgifter i SKKs ägarregister eller i sverak kattregister.
 • Om ni tar bilen på semester och ska passera igenom flera olika länder, tänk på att djuret måste ha gilltig vaccination i var och ett utav länderna även om ni bara passerar och inte har planerat att stanna i landet. Detta kan betyda att ni måste uppsöka veterinär i landet för att tex avmaska innan ni får resa vidare till nästa land.
 • Ta reda på vart närmaste jourveterinär finns om du är på semester eller på annan ort. Det kan vara svårt att hitta rätt information om olyckan är framme.
 • Åker du båt – ha alltid flytväst på ditt djur.
 • Träna upp din hund att lära sig lyda kommando. Det kan rädda djurets liv vid fara.
 • Ha alltid en enklare förbandslåda tillgänglig i tex bilen och i hemmet.

* Erbjudandet gäller endast för pass och rabiesvaccination vid samma tillfälle. 

juli 5th, 2018|

Nya diagnostikmöjligheter för ditt djur

En av de glädjande nyheterna vid utbyggnationen av vårt djursjukhus är att det nu finns modernaste tänkbara DT- diagnostik tillgänglig hos oss. Därmed kan du få snabbare och säkrare diagnos ställd på ditt djur. Datotomografin ger oss utökad och klart förbättrad diagnostisk kapacitet.

Med denna framtidsinvestering- en BrightSpeed4 multidetektor datortomograf från GE Healthcare- uppnår vi flera fördelar. Istället för vanlig konventionell röntgen där endast en tvådimentionell bild skapas vid en undersökning, får man med en BrightSpeed4 en mängd tunna bildskivor som man kan använda för att bygga upp tredimensionella volymer av kroppens anatomi. På så sätt blir det lättare att ställa en säker diagnos.

Den typ av undersökning lämpar sig perfekt för att exempelvis undersöka djur med misstänkt fraktur, tack vare den fina detailupplösningen och möjligheten att studera den misstänkta frakturen i valfritt plan. Vi får en fullkomlig bild av det skadade området och kan genom 3dD-tekniken göra en optimal operationsplanering.

Datortomografi har även visat sig vara överlägsen konventionell röntgen för att diagnostisera tumörer som ofta har en täthet liknande den friska omgivningen. För att förstärka skillnaden än mer mellan tumör och omgivning har man en så kallad kontrastinjektor till hjälp som injicerar ett jodbaserat kontrastmedel för att förstärka bildkontrasten. Då blir biopsitagningen för korrekt diagnos mer exakt, vilket ger rätt förutsättningar för en lyckad behandling.

april 28th, 2018|

Vi har mottagning efter tidsbeställning och akutmottagning samt drop-in för vaccinationer.

08-590 307 08

Kontakta oss

Vilundavägen 30, 194 34 Upplands Väsby

Phone: 08-590 307 08

Fax: 08-590 843 50

Öppettider

Måndag – Torsdag: 08:00-22:00
Fredag: 08:00-18:00
Lördag – Söndag: 10:00-16:00

Senaste inläggen