08-590 307 08
Bilder_fran_Malin digital_rontgen

Digital röntgen

Vi har sedan flera år ett digitalt röntgensystem för att förbättra diagnostiken och kunna serva våra kunder på bästa tänkbara sätt.

Om ditt djur behöver röntgas kan du bli ombedd att vara med och hjälpa till att hålla ditt djur. Personer under 18 år, samt gravida får däremot inte hjälpa till vid röntgen. Säg till om så är fallet.

Det är viktigt att djuret kan ligga still vid röntgenundersökningen. En bra och tydlig bild hindrar onödiga omtagningar. Om inget medicinsk hinder föreligger, kan det därför bli aktuellt att djuret får lugnande medel.

Röntgen av höft- och armbågsleder

När det är dags för röntgen av höft och/eller armbågar ringer du och bokar en tid hos oss. När bilderna är tagna skickas de till Svenska Kennelklubbens veterinärer för bedömning. För att bilderna ska bli godkända för avläsning hos SKK krävs att er hund blir sederad vilket betyder att hunden måste komma fastande. Ni måste även ha med er hundens stamtavla till besöket.

För information om vad som gäller för just din ras hänvisar vi till din rasklubb som du når via SKK eller telefon 08 795 30 00.

Sedan hösten 2020 har SKK nya rutiner kring röntgen av höfter och armbågar.

1. Innan du bokar tid hos oss för röntgenundersökning av din hunds höftleder och/eller armbågar så måste du beställa en avläsning av röntgenbilderna hos SKK. I denna avläsningsremiss ska du fylla i flera uppgifter om ditt djur; därför är det viktigt att du har eventuell stamtavla redo. Om avläsningsavgiften inte är betald innan besöket kan vi inte skicka bilderna till SKK.

Hos oss:
Vid besöket hos oss kommer vi läsa av hundens chipnummer och veterinären kommer att undersöka hjärtat. Det är viktigt att hunden inte ätit på 8 timmar före besöket eftersom lugnande läkemedel ges. Vi måste ge lugnande läkemedel för att få rätt muskelavslappning hos din hund för att kunna ta bra röntgenbilder.

Efter röntgenbilderna är tagna kommer hunden få en uppvaksspruta och vakna innan hemgång. Normalt efter att lugnande givits kan hunden vara trött. Vi rekommendera att hunden är helt vaken innan man ger mat för att förhindra att de sätter i halsen eller ibland kräks.

Normalt läser SKK av röntgenbilderna på tisdagar och torsdagar, resultatet publiceras offentligt i SKKs avelsdata.