Den sista vilan
Frågorna är många och därför har vi skrivit ner hur det går till – allt för att du ska få vara väl förberedd på de praktiska detaljerna. Vi vill att det ska kännas lugnt och fridfullt att låta ditt djur somna in. Det spelar ingen roll om beslutet grundar sig på svår sjukdom eller ålder – det är lika svårt oavsett.
När du kommer till oss så anmäler du dig i vår reception. Där kommer du att få skriva på ett medgivande för avlivning och legitimera dig; är du inte djurägare behövs en fullmakt där det framgår att djurägaren godkänner avlivningen. Du kommer få bestämma hur du vill ha omhändertagandet av ditt djur. Vanlig kremering är tillsammans med andra djur, separat kremering där du får tillbaka en urna efter ca 10 dagar och vill man kan man även få välja att ta med sig djuret hem igen. Vi tar även betalt i förhand så att du slipper komma tillbaka ut till receptionen när allt är klart.
För att besöket ska få ske så lugnt som möjligt för ditt djur så behöver inte ditt djur och eventuellt sällskap följa med in i receptionen när du anmäler dig utan det finns ett separat väntrum med separat ingång längre ned på byggnaden som vi kan öppna upp till er. I det separata väntrummet får ni sitta helt avskilt från övriga patienter.
Ni visas sedan in på ett rum där ni får träffa veterinär/sköterska. Då inget djur är den andra lik så försöker vi anpassa så att var individ ska få ett så lugnt avslut som möjligt. Det vanligaste är att ditt djur får en lugnande spruta under huden och efter ca 15-20 minuter blir ditt djur dåsigt eller somnar lugnt. När ert djur sedan sover sätts det vanligen en permanentkanyl i ett utav frambenen. Ditt djur får sedan som en överdos av sömnmedel och efter ett par minuter kommer veterinären in och lyssnar på hjärtat för att kontrollera att det har slutat slå. När allt är klart får du sitta med ditt djur så länge som du själv önskar.
Vi samarbetar med Stockholm djurkremering, för mer info besök deras hemsida här.