info@vasbyvet.se

@vasbyvet_se

/vasbyvet

Efter operation

Observera att detta är en allmän beskrivning. Har du fått andra råd i samband med ditt besök ska du följa dem.

Kvarstående narkoseffekter
Ett djur som varit sövt har ofta känningar av detta i ett halvt till ett dygn efter operation då det tar tid för nakosmedlen att helt brytas ner. Djur som sövts med narkosgas har haft en tub i halsen som kan orsaka en viss kvarstående irritation med hosta som följd. Detta är övergående.

Krage

Om ditt djur behöver krage efter åtgärden lämnar vi med en som bör passa. Du kontrollerar själv att ditt djur inte kan nå såret med munnen. Kom ihåg att kragen fyller en mycket viktig funktion som är svår att uppnå på annat sätt. Att för våra djur lära sig gå, sova och äta med krage kan ta lite tid. För att underlätta ätande och drickande bör mat- och vattenskålar ställas upphöjt, tex på en uppochnedvänd skål eller tallrik, så kragen inte slår i underlaget. Ditt djur lär sig att leva med krage sakta men säkert.

Direktreglering

När besöket är klart kan vi, under kontorstider, göra en direktreglering med ditt försäkringsbolag.

  • Agria: 08:00 – 18:00
  • Folksam: 08:00 -16:45
  • If: 08:00 – 16:45. Stängt varje torsdag mellan 9-10
  • Sveland: 09:00 -16:45
  • Svedea: 08:00 – 16:00

Du slipper då betala den del som ersätts av försäkringsbolaget, kom ihåg att ha med ett aktuellt försäkringsnummer. För detta tar vi ut en mindre avgift (direktregleringsavgift).

Vi lämnar inte fakturor; du måste alltså betala med kort eller kontant.

Det finns även möjlighet att få hjälp av oss att ansöka om ett Agriakort – mer information om Agriakortet hittar ni här.

När ni kommer hem

Håll ditt djur i lugn miljö inomhus och ta undan både mat och vatten tills du tycker att han/hon är pigg och beter sig normalt. Prova med små mängder vatten först , om ditt djur visar tecken på illamående eller kräks låt vatten och mat vänta till nästa dag. Nästa dag ska ditt djur äta och dricka normalt om inte annan information givits. Hundar ska endast rastas vid behov och bara med en kort koppelpromenad. Katter behöver ha sin sandlåda i närheten och tillgång till en lugn, varm vrå där de kan slappna av och vara ifred. Katter bör stanna inomhus tills eventuella stygn är tagna och tills kragen kan avlägsnas. Om det finns andra katter hemma ska man tänka på att den katt som varit sövd (och kanske har krage) ser väldigt konstigt ut för de andra katterna hemma, luktar konstigt och rör sig annorlunda. Det kan orsaka onödig osämja. Håll därför katterna separerade första dygnet, var närvarande när katterna sedan sammanförs.

Sårläkning

Så kallade ”rörliga sår” eller tex. sår under ev. spänning kan ta längre tid att läka och behöva extra tillsyn. Detta för att extra utmaningar ställs på sårläkningen i dessa fall. I vissa fall kan rörlighet och promenadlängd behövas begränsas. Sårläkning kan alltså ibland ta längre tid än beräknat. Håll en nära dialog med din veterinär ang. sårets läkning.

Sårvård

Kontrollera dagligen att såret ser torrt och fint ut. Kontrollera att djuret inte slickar eller biter i såret. Detta förhindras med en krage, som skall användas hela tiden.

Feber?

Går det att känna temperaturen på näsan? Svar: Nej, den går bara att mäta med en febertermometer i ändtarmen. Kontrollera temperaturen dagligen den första veckan. Använd en vanlig febertermometer, helst en elektronisk. Normal temperatur för hundar och katter är 38 – 39,3 grader. Ring oss om ditt djur får feber!

Har ni frågor? Ring 08-590 307 08.

Vi har mottagning efter tidsbeställning och akutmottagning samt drop-in för vaccinationer.

08-590 307 08